Sider

søndag den 18. juni 2017

The way you live has influence on the way you die

Hvis man skulle sætte et enkelt ord på for at beskrive den måde vi har valgt at leve på i vores del af verden må det være: Komfort!

Vi sover mindre, spiser mere og fysisk aktivitet er blevet et valg – ikke en nødvendighed. Og vores fysik kan ikke holde til det. Vi bliver simpelthen syge. Stressede, fede, kede og det der er værre.

Mange jobfunktioner kræver kun tre ting. En hjerne til at få programmet til at fungere, evne til at klikke med en mus og så selvfølgelig en komfortabel kontorstol til at plante rumpetten på. Gud forbyde at vi skal stå op og arbejde. Man kunne jo risikere at få ondt i ryggen 😉 

Der sidder vi så i 7-8 timer om dagen. De sundhedsbevidste har forlængst forstået, at motion er en nødvendighed, så når de har fri, tager de bilen ned til fitnesscenteret, og er der ikke en parkeringsplads i umiddelbar nærhed af indgangsdøren, så er det næsten en sag for menneskerettighedsdomstolene. Ind og skifte tøj og så er det ellers op på løbebåndet eller kondicyklen. Jeg gad vide, hvad vores hjerne ville fortælle os, hvis den kunne snakke. Mon ikke den ville sige: Hvad fanden har du gang i? Hvorfor kører du på en cykel, der ikke kommer nogle vegne? Det er selvfølgelig sat på spidsen, men du kender garanteret alligevel et par stykker, der lever på den måde.

Og så er der dem, der tager motionen til ekstremerne. Dem, der som den mest naturlige ting i verden løber en maraton inden de skal på arbejde 😄 Altså efter de har svømmet 3-4 km på åbent hav og lavet 5.000 armbøjninger. Hvorfor skal det være så ekstremt? Jeg har aldrig forstået det.

Og grunden til at jeg aldrig har forstået det er, at sådan er lige netop jeg ikke indrettet. Jeg kunne jo ligeså godt have været en speltmor, der dyrkede triatlon og simpelthen ikke kunne komme igennem dagen, hvis ikke jeg fik lov at pine mig selv halvt ihjel inden familien stod op. Sådan er jeg bare ikke. Jeg er mere ligesom størstedelen af danskerne. Lidt smådoven, glad for kage og med en ironisk distance til alt det motionshejs. Hvis du spørger en mand i en hvid kittel, der har specialiseret sig i at vide, hvad der foregår inde bag pandeskallen på mennesker, vil han sikkert sige, at sidstnævnte skyldes misundelse 😉

Når vi så bliver syge af depression, stress, angst eller mere håndgribelige ting som diabetes II, kræft eller hjerte-karsygdomme, er det så vores egen skyld? Har vi været for dovne til at bevæge os og for dumme til at spise ordentligt.

Tja… we are partly to blame. Fordi vi har jo et valg. Fra det tidspunkt hvor vi selv begynder at komme ting i indkøbskurven og selv bestemmer over, hvordan vi vil bruge vores tid. Det kræver naturligvis, at vi bliver bevidste om det.

Jeg ville ønske, at jeg havde været mere bevidst, da jeg var yngre. Ikke at jeg ikke vidste det. For vi får jo tudet ørerne fulde med sundhedsbudskaber. Hele tiden. Det er bare forskelligt, hvor stor påvirkning der skal til før budskabet slår rod.

Kunne jeg spole tiden tilbage, ville jeg helt sikkert ændre nogle ting, og jeg giver dig gerne nogle råd her. Det er nemt og helt gratis at udføre:

DU SKAL SOVE MERE!
GÅ 30 MINUTTER OM DAGEN

Derudover vil jeg helt klart anbefale at:

SPISE MERE GRØNT

Tag fat i søvnen som det første. Søvnen er altafgørende for din sundhed.

Dernæst har ernæring, stressniveau, motion og påvirkning af giftstoffer afgørende betydning. Det kommer jeg nærmere ind på i kommende blogindlæg.

Man kan ikke tage et enkelt element og KUN arbejde med det. Jo altså… ad gangen kan du godt. Ellers kan det også blive overvældende. Men samlet set er det helheden, der skaber balancen. Og det er faktisk en lille smule bøvlet. Også fordi der på ernæringsfeltet hele tiden kommer nye anbefalinger fra mere eller mindre lødige kilder. Hold op, hvor er der mange eksperter. Og hold op, hvor er der mange, der lever af at skælde ud på eksperterne. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg kunne risikere at ende i en af de to lejre. Det gider jeg faktisk ikke. Jeg er ikke ekspert. Men hold kæft, hvor ved jeg mange ting 😉



Husk, at du er velkommen til at bidrage på MobilePay, hvis du kan lide, hvad du læser. En femmer til 30421734. Alle bidrag bliver indtægtsført. Moms og skat bliver naturligvis afregnet med vores fælles, trængte smertensbarn: SKAT. Alle bidrag er anonyme medmindre andet er aftalt og de går ubeskåret til Helles Bøffond, som har det ene formål at sætte mad på Helles bord og komme tøj på Helles krop 😃

4 kommentarer:

  1. Uha ja,
    motions motivationen trigger mig. Jeg motiveres ikke af lysten til at tage i motionscenteret, men af lysten til fortsat, at være mobil.
    Jeg vil ikke være så fysisk begrænset, at jeg ikke kan gøre de ting jeg har lyst til. Daglidags ting kan blive til store opgaver, hvis kroppen er forsømt.

    Kost og motion. Hmmm... det må kunne gøres på en sjov måde...
    /Henrik

    SvarSlet
  2. Jeg motiveres på samme måde. Altså erkendelsen af at motion er en nødvendighed for ikke at blive (yderligere) begrænset. Det er også derfor jeg træffer de valg, jeg gør. F.eks. styrketræning på et hold i fuld offentlighed to gange om ugen :) Det er megahårdt og skidesjovt.

    Men det er virkelig nødvendigt selv at tage ansvar. Og vi kan alle gøre noget. Kan vi bruge vores ben kan vi starte med at gå. Det er meget simpelt: sætte det ene ben foran det andet. Derefter sætte det andet ben foran det ene. Repeat, repeat, repeat ;) At gå er noget af det bedste man kan gøre for både krop og sind. Der sker noget, når hjernen flytter sig fysisk. Men efter min mening skal det ikke ske på et løbebånd medmindre man skal skåne sine ledbånd for ujævnt terræn. Ud i naturen - uden lyd i ørerne - og gå. Og lade tankerne flyde :)

    At træffe de mindre kedelige valg indenfor kost og motion kan jo sagtens lade sig gøre. Jeg tror bare på, at den blivende forandring bedst implementeres, hvis den ikke er for radikal. Små skridt i den rigtige retning er det mest virksomme på den lange bane. Eksperterne kan nok bare ikke sælge nok bøger, hvis de kommer med den anbefaling :)
    /Helle

    SvarSlet
  3. Jeg holder meget af at gå i naturen. Det blev til en tur til stranden i dag med mit kamera i hånden. Det blev i skrivende stund til 9434 skridt. Skridtene er min måde at måle min dovenskab på 😰
    Jeg nåede også motionscenteret, der blev aktiveret muskler jeg ikke anede jeg havde. Det føles bestemt som de burde aktiveres noget oftere.
    Det er uden tvivl vigtigt for trivsel og velvære at udøve udmattende kropsbevægelser og lære at holde af god kost. Jeg tror der skal tilberedes noget jeg ikke har i skabene og som har væsentlig sundhed til min krop. Jeg må prøve om jeg kan inspireres i grøntsagsafdelingen.
    Talk for dit blogindlæg om dette emne! Så fedt!
    😊Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Så følg endelig med. Der kommer masser på bloggen om netop dette emne. Jeg er faktisk ikke helt tilfreds med indlægget; men jeg har så meget på hjerte, at min hjerne næsten får forstoppelse, når jeg sidder ved tasterne :)

      Find mig evt på facebook: @hellescorner

      /Helle

      Slet